CHCI ZAČÍT TOČIT

close

Pokud s námi chcete začít točit zmrzlinu vyberte si svého obchodního zástupce dle území, ve kterém budete mít provoz a kontaktujte ho telefonicky nebo pomocí emailu.

Následně si s ním můžete domluvit schůzku, kde Vám představí náš sortiment, způsob spolupráce a samozřejmě i možnost předváděcí akce v našem školícím centru. Zde si práci s našimi výrobky ve spolupráci se zmrzlinovým technologem vyzkoušíte v praxi a ochutnáte.

CO POTŘEBUJETE NA ÚPLNÉM ZAČÁTKU?

ŽIVNOSTENSKÉ OPRÁVNĚNÍ

  • Na živnostenském úřadě si vyřiďte živnostenské oprávnění – hostinská činnost nebo živnost cukrář-pekař.
  • Pokud na živnost nemáte nárok – zařiďte si odpovědného zástupce. Tím je někdo, kdo je vyučený v oboru (pohostinství, pekař-cukrář), případně má 6 let odborné praxe. Tato osoba bude Vaším odborným garantem.
  • Pokud výše uvedenou živnost již máte aktivní, na živnostenském úřadě oznamte pouze rozšíření činnosti.

NOVÁ PROVOZOVNA

  • Každou novou provozovnu je nutné zaregistrovat na příslušné hygienické stanici a následně nechat zkolaudovat jako gastroprovoz stavebním úřadem a HZS.
  • Nezapomeňte na sestavení HACCP – systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů Vaší provozovny.
  • Každá prodejna točené zmrzliny musí mít zpracovaný provozní a sanitační řád.
  • Všichni Vaši zaměstnanci, kteří budou pracovat v provoze musí disponovat platným potravinářským průkazem.

CO POTŘEBUJE KAŽDÝ STÁNEK K PROVOZU?

  • Stroj na točenou zmrzlinu (s jeho výběrem Vám rádi pomůžeme).
  • Přípojka k elektřině 230 V nebo 400 V dle typu stroje.
  • Schválený zdroj pitné vody (teplá a studená) + dřez s mycími a hygienickými prostředky.
  • Prostory vhodné pro přípravu potravin. Ty musí být omyvatelné vodou a snadno čistitelné.
  • Oddělená skříňka na úklidové prostředky.
  • Zázemí pro zaměstnance v případě kamenné prodejny (uzamykatelná skříňka, wc, umyvadlo). V případě stánku je nutné toto zázemí zajistit ve vzdálenosti 120 m.
  • Oddělené skladovací prostor pro potraviny.
  • Lednice s teploměrem pro uchovávání směsí.
  • Vyřešené nakládání s odpadem.
  • Dostatečné osvětlení a odvětrávání.

PÁR RAD PRO PRODEJ TOČENÉ ZMRZLINY

  • Dohlédněte na správně zpracované podklady pro jednotlivé orgány, jako jsou technické listy jednotlivých výrobků, sanitační, provozní řád nebo HACCP (při prodeji Vám poskytneme zpracované všechny specifikace výrobků, ve kterých najdete složení, nutriční hodnoty nebo alergeny).
  • Dbejte na hygienu a čistotu provozovny a jejího okolí.
  • Provádějte pravidelné kontroly, údržbu a servis stroje včetně jeho sanitace.
  • Dohlédněte na kvalitu připravené zmrzliny a dodržujte postupy přípravy a dobu trvanlivosti.
  • Kontrolujte, zda Vámi prodávané porce odpovídají Vámi deklarované gramáži prodávané zmrzliny.
  • Nezapomeňte správně označit prodávané výrobky, ceny nebo alergeny.
  • Proškolte obsluhu v prodeji, úklidu, hygienických návycích, nezapomeňte používat ochranné pomůcky.
  • Udržujte platné potravinářské průkazy všech zaměstnanců.